Vrijwilliger worden bij Natuurbegraafplaats Ommen

Rondom een natuurbegraafplaats is er veel te doen. Enerzijds is het een natuurgebied waar we zo goed mogelijk voor zorgen. Anderzijds is het een begraafplaats, waar ruimte is voor afscheid nemen en rouwverwerking.

De natuurbegraafplaats in Ommen opent naar verwachting medio 2018. Een deel van de werkzaamheden wordt met vast personeel uitgevoerd, maar dankzij vrijwilligers kunnen we meer aandacht bieden aan de mens die de natuurbegraafplaats bezoekt.

Werkzaamheden voor vrijwilligers

Een overzicht van de mogelijke werkzaamheden.

Rondom de uitvaart

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol rondom de begrafenis. Ze ontvangen gasten en zorgen er mede voor dat alles op rolletjes verloopt. Een natuurbegrafenis is echt anders dan een uitvaart in de aula, dus dat roept vaak wat vragen op bij gasten. Als vrijwilliger kun je onder andere een rol spelen bij:

  • assisteren bij ontvangst van gasten
  • assisteren bij parkeren
  • helpen van mensen die slecht ter been zijn
  • lichte cateringswerkzaamheden

Zorg voor de natuurbegraafplaats

Het natuurbeheer is in goede handen bij de bosbeheerders van Heidehof. Maar ook hier is veel ruimte voor werkzaamheden van vrijwilligers. Regelmatig even een wandeling maken over het gebied om te kijken of alles in orde is, hoort daarbij.

  • toezicht houden op het gebied
  • melden van eventuele beschadigingen
  • zorg dragen voor waardevolle natuur

Communicatie met bezoekers

Er zijn veel mensen geïnteresseerd in natuurbegraven. Soms maken ze een afspraak voor een bezichtiging of rondleiding, maar vaak komen bezoekers ook op de bonnefooi. Het is fijn als er dan iemand rondloopt die vragen kan beantwoorden. Voor een deel zal dat door personeel van de natuurbegraafplaats gebeuren, maar ook hier ligt zeker een rol voor vrijwilligers.

  • geven van rondleidingen
  • beantwoorden van vragen van bezoekers
  • begeleiding bij natuurwandelingen

Aanmelden als vrijwilliger

Ieder mens is anders en heeft verschillende interesses. De een zal warm worden van het helpen bij een uitvaart, terwijl een ander liever een natuurwandeling begeleidt. In een persoonlijk gesprek kijken we of de taak van vrijwilliger bij Natuurbegraafplaats Ommen bij je past. Die gesprekken vinden plaats als er meer duidelijkheid is over de openingsdatum, maar je kunt je nu alvast aanmelden door een mail te sturen naar marc@heidehof.org.

Vrijwilligerswerk bij Natuurbegraafplaats Ommen is onbezoldigd, maar er is wel een onkostenvergoeding. Het aantal uren per week is erg afhankelijk van het aantal uitvaarten, maar zal niet meer dan 8 a 10 uur per week bedragen.